Ana içeriğe atla

The 100 Konusu

The 100 Konusu


İlk bakışta bir bilim kurgu dizisi gibi görünse de The 100 konusu daha çok aksiyon ve macera türünde bir dizi diyebiliriz. Yazar Kass Morgan’ın ine aynı isimli romanından televizyona uyarlanan dizinin yapımcı koltuğunda (kitabı geliştirerek diziye uyarlamıştır) Jason Rotherberg oturmakta. The 100 dizisi 2014 yılının Mart ayında yayın hayatına başladı. İçinde bulunduğumuz dünyayı düşündüğümüzde, dizinin bize çok da uzak olmayan bir gelecekte geçtiğini söyleyebiliriz. 

 The 100 konusu

The 100 konusu; Yaklaşık bir asır önce gerçekleşen nükleer savaş sonrası dünya yaşanmaz bir gezegene dönüşmüştür. Bu savaş sırasında gelişmiş 12 ülke kendi halklarından bir takım insanları Ark adı verilen bir bir uzay istasyonuna çıkarmayı başarmıştır. Nükleer savaş sonrası yaşamın yok olduğu dünyadan geriye kalanlar tam 97 yıl boyunca dünyanın yörüngesinde dönen uzay istasyonunda hayatlarına devam etmiştir. Yüksek radyasyon sonucu yaşamın yok olduğu dünyaya geriye dönebilmek ve orada yaşamak Ark istasyonunda yaşayan insanların ortak hayalidir. Ancak aradan geçen 97 yıl bir çok sorunu da beraberinde getirir. Hem solunabilecek hava hem de yiyecek sıkıntısı artık Ark istasyonunda bulunan insanların hayatını tehdit etmektedir. Bu durum bazı katı kuralları da beraberinde getirir. 18 yaşını dolduran ve en basit bir suç işleyen her kişi uzaya atılarak ölüm cezasına çarptırılmaktadır.

Ark istasyonu yöneticileri, yiyecek ve temiz hava konusunda yaşanan sıkıntılardan dolayı bir çözüm arayışına girer. Tutuklu bulunan ve ölümü bekleyen mahkumlar arasından 100 kişinin bağışlanacağını açıklarlar ancak bu durum bağışlanmaktan daha farklı bir durumdur. Çünkü hemen hemen hepsi 18 yaşını yeni doldurmuş olan 100 genç dünyaya gönderileceklerdir. Görevleri ise Weather Dağı olarak adlandırılan bir dağın zirvesine iniş yapacaklar ve burada içi tamamen yiyeceklerle dolu bir uzay gemisine ulaşacaklardır. Ancak iniş planlandığı gibi gitmez ve 100 genç mahkumu taşıyan gemi dağın uzak bir bölgesine düşer. Mahkumlar dünyaya indiklerinde ise Ark istasyonu ile bağlantıyı kaybederler. Üstelik bir çoğu da Ark istasyonunda bulunan yönetime karşı iyi duygulara sahip değillerdir. Dünyaya inen 100 mahkum Weather Dağı’na ulaşmaya çalışırken aynı zamanda da nükleer savaş sonrası oluşan radyasyonun etkisinin oldukça azalmış olduğunu ve yaşamın yeniden canlandığını keşfederler. Fakat dünyaya indiklerinde hayatta kalan tek insan topluluğunun Ark istasyonunda yaşayanlar olmadığının da farkına varırlar. Nükleer savaş sonrası dünyada da hayatta kalmayı başaran insanlar vardır. Dizide dikkat etmemiz gereken bir diğer önemli detay ise Ark istasyonunda yaşayan her kişinin bir mesleği olması. Mühendislerden biyologlara, öğretmenlere ve diğer her alandaki eğitimlere ayrılan insanlar, bu şekilde yetiştirilmekte. Bir gün yeniden dünyaya dönme umudu ile insanlığın ihtiyacı olan her meslek ve alan eğitimlerle yeni nesillere aktarılmakta. 

 The 100 oyuncular

The 100 dizisi konusu itibarı ile olası bir 3. Dünya savaşı sonrasında muhtemel olarak yaşanacak olan olayları konu alan bir dizi. Bilim kurgu romanlarından televizyona uyarlanan en iyi televizyon dizilerinden olan the 100 konusu kadar oyunculuk performanslarıyla da dikkat çekiyor. 

 Clarke Griffin (Eliza Taylor)

Dünyaya gönderilen 100 genç mahkum arasında yer alan Clarke Griffin, thee 100 dizisinin başrol oyuncusu konumunda. Ailesi Ark’ın yönetici sınıfından olan Clarke’ın babası aldığı ölüm cezası ile ölmüştür. Annesi ise bir doktor ve Ark istasyonu yöneticisi olarak yaşamaktadır. Kurallar katıdır ve bu yüzden annesi dahi Clarke’ı dünyaya gönderilmekten kurtaramamıştır. Liderlik yetenekleri ile ön plana çıkan Clarke aynı zamanda dünyaya inen mahkumlar kadar Ark istasyonunda yaşayan diğer insanları da kapsayacak, sorumluluk sahibi kararlar almaya çalışmaktadır. Ancak bu durum o kadar da kolay olmayacaktır çünkü genç mahkumların hemen hemen hepsi Ark istasyonu yöneticilerine karşı kin tutmaktadır. Hem onları bir arada tutmak hem de Weather Dağı’na ulaşmak için bir çok kişi ile de mücadele etmek zorundadır. Clarke Griffin karakterini Avustralyalı oyuncu Eliza Taylor canlandırıyor. 

 Thelonious Jaha (Isaiah Washington)

Thelonious Jaha Dünyadaki nükleer savaştan kurtulup Ark İstasyonununda yaşayan insanların başkanıdır. İnsan ırkının hayatta kalması ve dünya eski haline döndüğünde yeniden dönebilmesi için çoğu zaman zor ve bedeli ağır kararlar alan Jaha, mahkumlar ve mahkum aileleri başta olmak üzere bir çok insan tarafından sevilmez. Bu durum Jaha’yı çoğu zaman duygusal paradokslar içinde bıraksa da, alması gereken kararları bedeli ne olursa olsun almaya kararlıdır. Hatta dünyaya gönderilen 100 genç mahkum arasında oğlu da vardır. Thelonious Jaha karakterini Isaiah Washington canlandırmakta. 

 Abigail Griffin (Paige Turco)

Ark istasyonunda görevli doktor ve yönetim kurulu üyesi olan Abigail Griffin aynı zamanda Clarke’ın annesidir. İnsan ırkının devam edebilmesi ve bir gün dünyaya dönebilmesi için diğer yöneticiler gibi o da yoğun çaba harcamaktadır. Bir çok Ark yöneticisinin yaşadığı duygusal paradokslardan o da nasibini alır. Kızı Clarke diğer mahkumlarla beraber dünyaya gönderildiğinde ise kurallara uymaktan başka çaresi yoktur. Hem diğer insanların sorumlulukları hem de annelik iç güdüsü arasında zor kararlar almaya mecbur kalsa da tek düşüncesi dünyaya gönderilen kızının hayatta kalmasıdır. Abigail Griffin karakterini Paige Turco canlandırıyor. 

 Marcus Kane (Henry Ian Cusick)

Ark istasyonu yönetim kadrosunda yer ala Marcus Kane güvenlikten sorumlu olan yönetim kurulu üyesidir. Sert ve çoğu zaman acımasız olan karakteri, başkanın kararlarını desteklemek ve insanların uzun vadede çıkarlarını koruma girişimleri ile çoğu zaman Abigail ile karşı karşıya gelirler. Kurallara sıkı sıkıya bağlı olan Marcus’un sert ve acımasız gibi görünen karakterinin altına gizlenmiş insani ve duygusal bir yönü daha vardır. Ark istasyonunun tüm güvenliğinden sorumlu olan Marcus Kane karakterini Henry Ian Cusick canlandırıyor. 

 Bellamy Blake (Bobby Morley)

Ark İstasyonunda güvenlik ve koruma personeli olarak görev yapan Bellamy Blake, dünyaya gönderilecek mahkumlar arasında kız kardeşi Octavia’nın da olduğunu öğrenince onunla birlikte gemiye biner. Hayatta en çok değer verdiği şey kız kardeşidir ve her fırsatta onu korumak için her şeyi yapar. Liderlik yetenekleri ön planda olan Bellamy dünyaya gönderilen genç mahkumlar arasındaki en güçlü ve en zeki kişilerin başında gelir. Hayattaki en öncelikli amacı ise kız kardeşidir. Bellamy karakterini Bobby Morley canlandırıyor. 

 Wells Jaha (Eli Goree)

Başkan Jaha’nın oğlu olan Wells, en yakın arkadaşı olan Clarke ile birlikte dünyaya gönderilen mahkumlar arasındadır. Eğitimli ve kanunlara bağlı olarak yaşayan bir genç olan Wells, babasının aksine daha duygusal bir yapıya sahiptir. Ancak yıllar boyunca mahkum edilen, bir çok kişinin ölümünü onaylayan ve mahkumları dünyaya gönderen kişi babası olduğu için diğer mahkumlar tarafından ön yargı ile karşılanacaktır. Wells için dünyadaki mücadele diğerlerine oranla daha zor geçer. Wells Jaha karakterinde Eli Goree oynuyor. 

Octavia Blake (Marie Avgeropoulos)

Ark istasyonu kurallarından dolayı yıllar boyunca gizli olarak yaşayan Octavia, fakr edildiğinde mahkum edilir ve öldürülmekten dünyaya gönderilecek mahkumlar arasında yer alarak kurtulur. Hayatta yaşayan tek aile bireyi abisi Bellamy’dir. Abisinin de gemiye gelmesi ile birlikte bir nebze rahatlasa da, abisinin aşırı korumacı tavrı sık sık Octavia’yı zor durumda bırakacaktır. Korkusuzluğu ve cesareti ile dikkat çeken karakteri Marie Avgeropulos canlandırıyor. 

 Finn Collins (Thomas McDonell)

Astronot eğitimi alan Finn uzay gemisi ile dünyaya gönderilen mahkumlar arasındadır. Diğer meslek guruplarına oranla daha farklı bir eğitim aldığı için mesleği gereği dünya yüzeyi üzerinde eğitimi ile ilgili çok fala bir eylemde bulunmamakta. Ancak cesareti ve aklı sayesinde dünyaya inen mahkumları bir arada tutmak için büyük çaba sarf etmekte. Finn Collins karakterini Thomas McDonell canlandırıyor. 

 Jasper Jordan (Devon Bostick)

The 100 dizisi karakterlerinden biri olan Jasper Jordan, dizinin konusunu en iyi yansıtan karakterler arasında. Henüz çocuk veya da genç denilen yaşlardaki insanların yönetim kuralları gereği zorlu bir göreve belki de ölüme terk edilebilmelerini bize en iyi hissettrien karakterler arasında. Ergen tavırları ve biraz da rahatına düşkünlüğü ile dikkat çeken Jasper ile Monty yakın arkadaştır. Jasper Jordan rolünde Kanadalı aktör Devon Bostick var. 

Monty Green (Christopher Larkin)

Dünyaya gönderilen uzay gemisinde yer alan Monty Green en yakın arkadaşı Jasper ile beraber hareket etmektedir. Bilgisayar eğitimi alan Monty dost canlısı olsa da Jasper dışında dışındakilerle çok fazla diyaloğa girmemektedir. Dünyaya gönderilen genç mahkumlar arasında en fazla teknik bilgiye sahip olması Monty’nin omuzlarına zaman zaman ağır yükler yükleyecektir. Monty karakterini Christopher Larkin canlandırıyor. 

 John Murphy (Richard Harmon)

Dünyaya gönderilen 100 genç mahkumdan biri olan Murphy, asi olduğu kadar da sürekli bireysel hareket eden bir karaktere sahiptir. Kişisel çıkarlarına göre davranan ve kendi doğrularına göre yaşayan Murphy düzen ve kurallara tamamen zıt hareket eden bir yapıda. The 100 dizisinde Murphy karakterini Richard Harmon canlandırıyor. 

 Lincoln (Ricky Whittle)

Thee 100 konusu ve içeriğinden bahsederken, dünyaya inen mahkumların kısa bir zaman sonra dünyada yaşayan tek topluluğun kendileri olmadığından bahsetmiştik. Lincoln karakteri de dünyada yaşayan ve nükleer savaş sonrasında hayatta kalmayı başaran insanların neslinden geliyor. Kabileler şeklinde yaşayan dünyalıların aksine kabilesinden dışlanmış olan Lincoln karakterini Ricky Whittle canlandırıyor. 

 Raven Reyes (Lindsey Morgan)

Raven Reyes yine eğitimini teknik konular üzerine almış bir genç. Ark istasyonunun gönderdiği 100 gencin dışında ayrı olarak dünyaya gelen Raven teknik bilgi ve becerisi ile vazgeçilmez karakterlerden biri. Teknik konulardaki başarısından ayrı olarak Raven Reyes, cesareti ve azmi ile de dikkat çeken bir karakter. Raven Reyes karakterini Lindsey Morgan canlandırıyor. 

 Anya (Dichen Lachman)

Yine Lincoln gibi nükleer savaş sonrası hayatta kalmayı başaran insanların soyundan gelen bir dünyalı. Anya’yı farklı kılan ise dünyadan bulunan kabilelerden birinin lideri olması. Anya karakterini ise başarılı oyuncu Dichen Lachman canlandırıyor. 

Kaynak: Mor Çizme - Mor Çizme Dizi - Mor Çizme Sinema-Tv

Yorumlar